Sunday, August 14, 2011

Sahur, Iftar and love

Firman Allah S.W.T dalam surah Al-Baqarah ayat 216 :
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik buat kamu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Sesungguhnya, Allah mengetahui segala sesuatu sedangkan kamu tidak mengetahui." 


Ewah. pandai pula shasha berkata - kata lah kan. hehe. 


Salam Ramadhan semuanya. 


mhmm, kalau dulu semangat puasa datang sebab tibalah masanya untuk mencari baju raya, berterawikh ramai - ramai, and especially , makanan yang sodap - sodap semuanya. -.-" *ishh pikir makan je.*


Tapi tahun ini, 
i wanted something more profound. 
teaching the little ones the importance of terawikh
because as we go grow up, maksud ramadhan tu lebih  mendalam. lebih lembut. 
its more than just a break during the day from eating. 


lebih kita membesar, ramadhan lebih bermakna. 


hanya pada bulan ramadhanlah , 
hubungan kita dengan Allah boleh menjadi lebih dekat, dengan kehendak kita sendiri, tanpa kekacauan benda lain. a.k.a syaitan. 


Ingin sha rasakan tenangnya jiwa bila seolah - olah manusia lain tidak wujud, hanya kita dan Tuhan.
Dan bila kita dapat berjemaah, lebih indah. 
sebabnya, bukan kita sahaja yang ingin merasai kasih sayang Tuhan itu.


InsyaAllah, 
kita akan mendapat bulan Ramadhan yang penuh barakah 


Amin. 



mamma with my little sisters.

iftar outside (:

terawikh at Masjid Biru.





Monday, August 1, 2011

you are loved.

*special entry made for the lovely women in my life. you know who you are. *


jangan sedih wahai rakan, 

hati kita bukan untuk dibaling kedepan, kebelakang, ketepi, dan kedepan. 

simpan, dalam vault besi yang berkunci. dan baling kunci tu masuk laut yang dalam. 

hehehehe. 

tapi betul lah apa shasha cakap ni. 

you don't need no man to make you feel happy. 

itu bukan tugas mereka. 

buat apa kita mengharapkan orang lain untuk bahagiakan kita. 

selama hidup, mereka hanya sekelumit pasca agenda dalam memori kita, betul ? 

dan selama kita, kita bahagia, kita sedih, kita murung, kita ketawa, juga tanpa mereka, betul ? 

don't waste your breath on them, its not worth your time.

'senang saya nak cakap orang, sendiri tengok cermin pergi tengok kau dah lepaskan dia belum?' ~ hatiku menggumam sinis. 

HAHA.

yess, senang sha cakap, memang senang. tapi shasha sendiri sangatlah lama masih merangkak. 

ehh tapi bialah shasha. shasha punya cerita dah berhabuk lamanya. sendiri salah takmo move on. so now, YOU move on with your life. 

heyyy lovely ladies from upper east side, 

your sexy and your cool, 
your beautiful and your nice, 
your sweet and your normal, 

apa nak lagi??? 

time heals all wound, 
love heals all ache. 

love wait for no man, love moves for no woman. 
love finds its own victim to cherish eternally towards each other. 

maka sebelum kita betul betul bercinta, dunia biar kita teroka dulu!!! 

sincerely, 

I love you , 
Natasha, Hanny.