Monday, October 18, 2010

behind a masked sillouhette

Everybody holds up a certain mask in life.
a facade for all to believe.
a smiling appearance to overcome certain situation.
a masquerade of a mysterious phoenix at a ball.
To hide the real truth hidden.

but how far can facade really go? till its uncovered.

Till your heart turns too pale to even notice the difference.
till you can hold no more tears back.

Friday, October 15, 2010

first concert... with papa. =D

bahahh!
sungguh teruja saya dibuatnya bila papa telepon dimasa saya sedang masak didapur.
berikutan percakapan kami :

"Shasha papa nak pegi concert adam lambert tak?"
"WHAAAT! nak nak nak!"
"okay, siap in half an hour."
"Jap, shasha pergi sorang ke?" ujar saya risau.
"Ye. papa ada satu tiket je. nak ke x nak?" huishh, suara papa macm blackmailing.
"Nak nak nak." siapa x nak, once in a life time oppurtunity.

Jadi separuh kerisauan untuk pergi sorang, saya pun bersiap.
Papa pun datang untuk hantar saya pergi concert.
sampai di venue, kena tunggu Unty karen pula.
Bila unty karen sampai, dia cakap,
"I have another xtra tiket. come join us."
dia cakap papa.

Haaa, macam itulah papa saya boleh masuk. teehee.
comel je tengok ayah saya pergi rock concert. lagi comel bila dia hanya tahu satu lagu je. tapi sebab melayan kerenah anak dara dia, dia layan je sampai concert habis.
sampai dia terpaksa duduk kat lantai sebab dapat tix rock zone.
alahai kesian papaku ini.
terharu shasha dibuatnya.
Thank you papa, i Love you. :')



P.S

Not everybody gets the chance to go to their first concert with a father. i consider myself VERY blessed and lucky. :)

Tuesday, October 12, 2010

10.10.09 ... masa terbang kini 10.10.10

saya ingat, setahun yang lepas,
masa begini saya akan bersama buku tak lekang lekang.
saya ingat, setahun yang lepas,
masa begini rambut saya seperti jin toncet diikat seperti orang lepas pantang.
buku chemistry dilantai saya di atas katil... baca physics.
Saya ingat jugak, setahun yang lepas,
saya masih pakai uniform sekolah kain biru laut itu.
saya tengok gambar lama, saya mesti tergelak dan terbayang semula, sambil berkata sendiri.
"memang muka aku macam budak budak tapi belagak macam dah besar nak buat semua bena orang orang besar buat. hehehe."

sekarang, saya dah digelar pelajar unibersiti.
saya sudah perlu pegang responsibiliti yang menanggung nyawa dan masa depan.
seperti MUET exam yang memang merunsingkan hati dan kepala.
seperti the fact that kalau tak belajar or tak lepas pointer yang terlebih tinggi rankingnya,
aku x boleh sambung undang undang. -___-"
itupun ada yang cakap, no pressure.
takda pressure kemendanyaa?


kenapa hidup makin lama makin complex?
why why why?????
okay shasha drama bersiri je lebih. -___-"

Tapi tarikh 10.10.10 digembar gemburkan seperti tarikh yang begitu spesial ?
kenapa ye???
kalau macam tu, nex year tarikh 11.11.11 pun kecoh la yeah?? tak pun 12.12.12.
atau 20.12.2012???
hahahaha. tak rasa macam lawak ke?? :P

"okay shasha apa point kau sekarang menaip belog malam ni??" soal kepala otak shasha.
"Ohh... sha pun lupa. tweet ye Brain." jawab mulut shasha.

I didnt realise it has been almost a year since the last 10.10.09.
way back when.
the kawan kawan i lepak sekarang are all at Uni belajar. jauh jauh antara satu sama yang lain.
kalau saya cakap,
"saya rindu korang, kita jangan berubah ye."
korang pun jawab,
"Okay! kita takkan berubah."
TIPU PLEASE.
maksud saya, its not a bad thing.
tapi, itulah kenyataan.
kita tak berubah, tapi kita still move on untuk future masing masing, bukan??

kita kenalah berubah mengikut keadaan persekitaran kita.
kawan kawan sekolah tak sama dengan kawan kawan kolej.
We tend to change just as much as the passing of the wind,
the wind goes north, we change. And likewise. :)

Apa apa pun, masa tak tunggu kita, kawan pula akan mengangkat kita dan support kita full force dari belakang.
but friends help friends reach their future together. :)

itulah makna 10.10.10 saya.
life changing circulation.
By the way i spent it with my family. ;)

P.S
when you've got so much time, you tend to waste most of it anyway.
be smart. choose wisely. :D




Wednesday, October 6, 2010

The handsome and The pretties.

There is a saying, if you can't fight 'em, Join 'em.
You've seen several of them in various forms.
You need not have reality to see that magic exist.
Thats why we have the red carpet for that, no???

Tapi dimanapun kita, Di celah hutan belantara,
Di kesesakan metropolitan,
kita pasti pernah mendengar kisah
"the handsome and the pretties."
siapakah mereka???

The handsome adalah group yang dikategori sebagai Hot stuffs yang macho.
The Pretties pula bagi wanita, gadis, anak dara yang cantik cantik dan butiful.

Kadang kala ada yang menjadikan mereka sebagai obsession.
untuk menjadi cantik dan macho dan hensem segala bagai.
Don't get me wrong, untuk menjadi cantik and beautiful is not a crime.
Tapi kadang tuh terover lah pulaak, itu yang menjadi keadaan menjengkelkan sedikit.
=D

Ada juga yang anti mereka ini?
mengapa???
sebab akibat kes ter-over, mereka yang cantik dan handsome dikategorikan semua 'shallow' and 'fickle minded'. Or to make it more clear, a 'Bimbo'.
Now, tak baik macam tu. kita tak sepatutnya judge orang sampai we stoop so low.

Tetapi satu perkara yang kita memang tak boleh deny dalam genetik partikel bodi kita,
Bila mereka bersama dan menjadi satu Couple.

Saya mengaku bersalah dalam kes ini.
Hep! jangan aku sorang aje yang mengaku, korang pun mengaku la jugak.
Jealous because they can be the epitome of perfection.
Hot guys with marvellously beautiful girls.

Tapi tulah manusia kan.
Kadang tu kita tak nampak tat eventho mereka ini memiliki ruoa yang tang menawan itu memang menang scale 30, hati budi kita tara tau, BUTUL????

But even so, these are the perfect couples (in my eyes la. nama pun blog i =D) that can make you scream with jealousy looking at them.

first and foremost! sangat jealous yang tahap tak ingat dunia tgk my new favorite guy with his wife. tapi, i have to admit, they look like a matching couple. :)


Blake lively is really beautiful and so is he. this i have no problem with. they look very beautiful together.



Lastly, Zac efron and vanessa hudgens. Tau ramai menyampah, but hey!! jangan tipu diri sendiri and say that you wouldnt want zac to yours. he is too cute to be lied too. =D

P.S
true, handsome and pretties get the attention, but that doesn't mean we have to be like them to get one. Stay head strong and be happy with ourselves. :)

Monday, October 4, 2010

Stay Healthy, Stay Happy.

Dengan semangat yang membara bersulamkan lagu gemuruh di MP3,
saya nekad untuk berjogging pada satu petang yang kurang mendung.
kasut sudah diikat kemas, kaki sudah bersedia untuk bergerak.

Telinga sudah tidak mendengar bunyi gemersik burung burung.
ataupun seretan tayar kereta yang lalu lalang.
cerebrum hanya difokuskan terhadap padang yang akan dipusing.

2 pusingan kemudian...

"IZUUU!!!! NAK AIR!!! ALONG DAH NAK PENGSANNN!!!"
habis terjelepuk tersadung dilantai rumah seperti orang yang berlari 100 meter di
Comanwealth.

pengajaran daripada scene diatas anak anak ialah,
kita haruslah menjaga kesihatan diri suoaya tidak menjadi seperti saya.
i'm dissapointed actually.
kalau dulu lepas dua round saya masih steady lagi.
chill je, happy sebab diri fit and healthy (kononnya!)
tapi sekarang...
setelah entah berapa lama tidak menjaga diri dan hanya tahu makan, makan, makan
and no exercise...
inilah bahananyaa.
macam ikan sardin. padan muka kau shasha. :P

bagi yang sedang menikmati cuti penggal seperti saya,
sedang diselubungi kebosanan sebab kami je yang cuti.
tapi, exercising is not one of our options.
Due to reasons such as.

first and foremost!
siapa yang fall under category ini sila mengaku.

second,

mengaku jugak siapa yang secretly tengok teletubbies dirumah.

HEHE.

baiklah 2 concrete reasons why.
selain itu, mestilah the inevitable factor of sleeping.
Mostly, people akan cakap, "teda kerja nak buat. tidor jelah."
i plead guilty to this as well.
Sebab dalam keadaan yang sedang menaip blog ni pun atas katil dan terasa
mamai lalat dan nak tidur.

Hep! kau tak boleh tidur malam ni ada spanish exam. blaja blaja.

Lepas tu, ada juga yang opt to work.
well, bagi mereka yang bekerja, tahniah kerana atleast you guys ada buat something
jugakkan.

dan akhir sekali, alasan paling munasabah boleh diterima akal tetapi agak
kureng asam... Sebab MALAS.
Simple and Sweet, No???

Due to these circumstances, most people would not want to exercise.

there is a saying "healthy is Wealthy."

There are several ways as you may know to stay fit and healthy.
But really depends on your own initiative.
firstly,
you have to exercise.
you dont even have to run a track mill pun,
a simple exercise up and down the stairs would suffice.
kalau tak boleh sangat tinggalkan laptop sbb takut all the world would be jammed
if you do,
buat je exercise yang simple and beneficial ini.

second,
healthy food such as vege's and fruits.
makan sayur itu bagus.
mama dulu dulu cakap kalau shasha nak kulit cantik, kena makan banyak sayur.
tested and guaranteed.
tak payah pergi facial yang beribu.





cantikkan cantikkan!!!


Tapi kalau nak makan burger joint all the time memang aku takleh tolonglah kan.
Snacks and junkfoods are delicious sins you cant outrun.



third,
relax your mind to reduce stress,
statistics shows that 56% of women who are stressful, tend to neglect their
health, and so, most of the time, they are not happy.

last but not least,
Smoking, Drinking and Drugging.
these are three serial killers.

Smoking memang susah nak quit, i know.
I've seen my friends try them.
Tapi kalau kita cuba sedikit sedikit maybe boleh???
Pasti boleh!!! nothing is impossible.

Not to mention bau kau akan busuk, tengik, memang tak selera nak dekat
for those yang drink.
kalau yang amik drugs, muka kusam aje selalu. Huduh sungguh.
SO DONT DO THEM!.


Alls well, Stay Healthy, Stay Happy. =D

P.S
life is too great to be left out my some misfits of our own salvation.
you should control your body, not your body control you.

Sunday, October 3, 2010

SPRING CLEANING

Kalau ikut kosa kata Mr. Oxford saya,
Spring cleaning itu maksudnya, Berkemas pada musim bunga.
tapi Malaysia mana ada musim bunga.
kita ada musim hujan dan panas je.
Dan sekarang musim hujan, or as we call it,
musim tengkujuh. jadinya, kita panggil dia apa ya???
TENGKUJUH CLEANING
suka hati kau je shasha nak buat assumption vocabulari sendiri. :P

Hari bermula pada pukul 10 pagi dimana saya dikejutkan - diugut akan basahkan muka - oleh adik adik untuk mengemas rumah.
memandangkan posisi kami sekeluarga yang sudah teda pembantu rumah,
saya rasa, Oh well, siapa lagi yang nak buat.
saya ingat just nak sapu sapu, mop mop, tadaa. Siap smuanya. :D
Andaian, cita2 saya salah sama sekali.

Mama dah siap mandi wangi wangi nak pergi beli makanan diluar.
Papa dah kluarkan SEMUA bagi yang belum berlipat.
hakikatnya, kerana tiada maid dan juga saya di kolej, adik2 sekolah dan tuition daan yada yadaa,
baju kami dah boleh buat kedai dobi Mr. TOP.
Saya pula, lepas bangun yang masih *wangi* pergilah basuh pinggan dan mangkuk dari malam semalam.
*malam semalam org datang beraya ramai ramai. kluar semua mama punya pinggan mangkuk sudu garpu cino*
adalah setengah ke satu jam saya mencuci pinggan. Siap pinggan mangkuk, check.
bangga tahu tak!


Next, on to all the clothes.
adik adik dah start dah. so did mama and papa.
saya hanya membantu sedikit yang perlu. tapi banyak jugak tau. mana baju nak gantung, lipat, gosok, hantar dobi, tak hantar dobi dan yang dibasuh.
Melihat semua baju yang kami ada, saya terpikir dan membuat andaian,
"Kenapalah kita orang ni banyak sangat baju sampai tak mua gobok yang gabak itu? haishhh."
tak payah banyak cakap. yang suka sangat beli baju tak kira waktu dan lepas tu merengek kat mama cakap teda baju nak pakai tu siapa??? kau jugak Kan Kan Kan???
ye saya... *menunduk malu*

In the end, baju yang dilipat, digosok, digantung dan yang nak dibasuh, check.
Lepastu baru lah habis almost all of it. Baru nak sapu sapu dan vacuum.
*Did you see how many process i had to go to through before getting to my first-off thought?*
rumah yang sudah dikemas temporarily semak dgn gejet saye. teehee. :D


EHH!!!
blum siap lagi, atleast for me laa.
remember de pinggan mangkuk cino yang dibasuh tadi?
next task, lap dan susun.
Task yang ni pun nampak je simple. memang simple pun. tapi memakan masa kerana beberapa sebab:
1. Dia kena susun betul betul. satu salah mudarat nyawaku.
2. Mama beli dekat L.A. kalau apa apa jadi, mana shasha nak cari penggantinyaa???
3. Dalam kuantiti yang telebih banyak, setiap satu kena teliti di lap supaya tak kotor pada masa hadapan.

Haaa, jadinya gunalah imaginasi sendiri berapa lama saya mengambil masa untuk menyelesaikan tugas ini.

Yang bestnya tolong mama and papa doing all these chores bila mama akan cakap,
"okay, kalau siap, mama belanja pizza."
Dengar macam ni siapa yang tamau tolong right???
Mama belikanlah kitaorang Dominoes pizza. :D

Thats the end of Our tengkujuh cleaning. :D



P.S.
somehow things are so much more fun when you do it with your family. :')